Affiche_Allez_Freddy_2016

 

de 2de Groote Prijs Allez Freddy 2016! 

Op de laatste zondag van augustus organiseerde De Vrienden van de Zwalmse dorpen vzw voor de tweede keer de retrowielerwedstrijd 2de Groote prijs Allez Freddy. Onder een stralende zon genoten ruim 700 aanwezigen van het  volksfeest en maakten van de 2de editie een mooie afsluiter van de zomervakantie. Gastdorp dit jaar was het pittoreske Rozebeke in Zwalm dat voor de gelegenheid werd omgetoverd in een heuse flashback. Woonwagen Café Prosper werd van stal gehaald, kinderen ontdekten de wielerronde in een oldtimer of per pony en genoten van de volksspelen. Nieuw voor deze 2de editie was een speciaal voor dit event gebrouwen bier: de Freddy-Export. 

Koers

45 moedige mannen en vrouwen getooid in retro kledij, op een stalen ros uit lang vervlogen tijden en aangemoedigd door een enthousiast publiek trotseerden de stevige hellingen van de Vlaamse Ardennen. Verdiende winnaars van deze editie waren op nummer 3: Sonny Guldentops, op nummer 2: Wim Verbroeken en Jens Dillen mag zich een jaar lang Freddy 2016 noemen! PROFICIAT. Ook 27 kinderen proefden van de sportheroïek in hun eigen koers. 

In welk dorp Allez Freddy volgend jaar neerstrijkt, is nog niet beslist … maar de eerste voorbereidingen werden alreeds getroffen. Wordt vervolgd.

Blik op de toekomst van Rozebeke

Het sfeervolle, authentieke Rozebeke werd door de bezoekers erg geapprecieerd. Hoe op een kwaliteitsvolle en een betaalbare manier omgaan met dit erfgoed blijft echter meer dan ooit een uitdaging. Daarom werd synchroon met het dorpsfeest een tentoonstelling georganiseerd waarbij het onderzoek van studenten van de 2° bachelor Architectonische Ingenieurswetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel rond een cite in Rozebeke in een 20-tal maquettes en plannen voorgesteld. De studenten kwamen tot verrassende resultaten zoals een rehab-farm, een woonerf met atelierwoningen of een brouwerij met assistentiewoningen. Alleszins stof tot nadenken. Er volgde dan ook een pittige dialoog over de toekomst van deze unieke plek tijdens de receptie volgend op de opening. 


De 2de Groote Prijs Allez Freddy 2016 werd sfeervol gevat door filmstudent Victor Huyghe. Bekijk hier het filmpje.


Dit project werd gerealiseerd met de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij.