Filmdorp Rozebeke opnieuw onder druk door verkavelingsaanvraag

Een nieuw jaar, een nieuwe verkavelingsvergunning die het authentieke dorpsgezicht van Rozebeke bedreigt. De Vrienden van de Zwalmse Dorpen hadden een andere start in gedachten. Opnieuw is een volledige sloop gepland van de dorpshoeve en wordt compleet voorbij gegaan aan de erfgoedwaarde ervan. Hans van der Meeren: “Als burgervereniging die streeft naar een kwalitatieve omgang van erfgoed en ontwikkeling in Zwalm zien wij het als onze plicht bezwaar aan te tekenen tegen deze verkavelingsaanvraag”.

Ditmaal wil men na de sloop van alle gebouwen, enerzijds 5 nieuwe rijwoningen bouwen langs het plein en anderzijds de krijtlijnen uitzetten voor een groepswoningbouw langs de Boembekestraat. Van der Meeren: “Ja, de verkaveling is meer doordacht dan de vorige verkavelingsaanvraag o.a. door gegroepeerde parkeerplaatsen en het uitsluiten van het risico op een mikmak van voortuintjes. Een stap in de goede richting. Maar het voorliggend plan geeft onvoldoende voorwaarden mee dat het authentiek en uniek karakter van het dorpszicht bewaard blijft. Van der Meeren: “Meer aandacht moet absoluut gaan naar materiaalgebruik van de daken, gevels en schrijnwerk alsook de proporties van de raamopeningen. Anders dreigt een kakafonie aan verschillende stijlen”.

Onze grootste zorg is echter het voorstel voor een groepswoningbouwproject op de plaats waar nu de schuren staan langs de Boembekestraat. Van der Meeren: “Een gesloten gevelwand van de Boembekestraat wordt gesuggereerd in het plan, maar het is niet bindend en de nieuwbouw kan gelijk waar op het perceel gebouwd worden. Het geeft dus geen garantie dat het unieke dorpszicht zal behouden blijven en versterkt worden”. 

Daarom de oproep van de Vrienden van de Zwalmse Dorpen: Maak gebruik van je rechten om de plannen in te kijken en te reageren tijdens het openbaar onderzoek en dit tot vrijdag 15 januari 2016. Voorzitter Hans Van der Meeren waarschuwt echter: “De schetsen van het nieuwbouwproject zijn misleidend. Hoewel ze laten uitschijnen dat de schuren behouden zouden blijven, is niets minder waar. De kleine lettertjes kondigen volledige sloop aan. Bovendien wordt geen enkele garantie geboden dat de nieuwbouw zal opgetrokken worden op de plek van de huidige gebouwen. We zijn tegen de sloop van de stallingen die perfect gerenoveerd kunnen worden tot bijvoorbeeld een groepswoningbouwproject”.

Schets van de aanvraag

HLN / 9 januari 2016
Het Nieuwsblad / 13 januari 2016
AVS / 13 januari 2016